Här skulle vi kunna skriva en massa saker om tallriksmodeller, matpyramiden, mer el. mindre kolhydrater, IBS kost, GI, mindre fett,  LCHF kost och en massa mer råd ni redan vet.

Men i nuläget  koncentrerar vi oss på ett råd- MINSKAT SOCKERINTAG. Där finns otroliga vinster att hämta. Vår hjärna vill inte enbart ha mental träning. Den vill ständigt bli belönad med...socker.

"Vi är våran själ, inte vår hjärna". Vår själ säger oftast "nej nu får det vara bra" när vi bjuds på en x-tra kanelbulle, en portion pasta till eller erbjuds hela godisskålen. Men vår hjärna skickar blixtsnabba signaler " ja, mer. Ge mig allt". Här är hjärnan superstark. Om den visat sig en bråkdel så stark på matematik och kemi lektionerna i skolan hade vi sannolikt haft många "Einstain kopior" ute i vårt samhälle.

Efter att vi överkonsumerat får själen ta "baksmällan".  

Att lära oss bemästra hjärnan går naturligtvis inte på en vecka. Vi utsätts hela tiden för socker stimuli. Bageriet, bensinmacken, Pressbyrån, cafèet osv. Att gång på gång, under en dag, "tala" om för hjärnan att det inget socker blir, kräver sin man/kvinna. Det är här fysisk träning kommer in.

När man tränar sker nya omkopplings stationer från hjärnan ut i kroppen. Blodsockret lägger sig på en jämn nivå. Man blir inte sugen på det "omedelbara" sockret utan kroppen önskar sig bra mat. Det fantastiska är att när man kontinuerligt tränar sig svettig så reglerar man sitt mer hälsosamma mat beteende per automatik. Är inte det fantastiskt?

 


 


 

Konfigurera denna hämtningswidget